viernes, 2 de octubre de 2015

La il•lusió de dormir líder

Álex López, amb l'alta mèdica,
entra a la convocatòria
Foto: https://www.flickr.com/photos/nastictarragona/

És una realitat que aquest Nàstic s’està convertint jornada rere jornada en un dels equips més destacats en aquest inici de la Liga Adelante. No sabem ni quant durarà ni si al final del curs mantindrà la condició de equip revelació, el que si és una certesa és que tant els jugadors i cos tècnic com l’afició han d’aprofitar i assaborir el moment com es mereix desprès de les penúries que ha passat el club als inferns de la Segona Divisió B.
El inici de campanya tant espectacular que estan firmant els homes de Vicente Moreno pot tenir un premi totalment merescut, un reconeixement tant al rendiment de la plantilla com a la gestió esportiva i econòmica de l’entitat en les darreres temporades. Assumir el liderat de la categoria, encara que només sigui de forma provisional, pot donar una injecció de moral i autoconfiança a un grup que ja ha demostrat que no li espanta cap repte per gran que sigui. Dormir líders seria un fet totalment anecdòtic, però quant més amunt estigui l’equip això significarà que el descens cada vegada es més  lluny.

Vicente Moreno: “A tots ens faria il·lusió perquè sobretot ens donaria molta tranquil·litat per afrontar la propera setmana. Som conscients de que cada setmana que guanyes et dona una tranquil·litat per treballar que sinó ho fas no la tens. Hem perdut només un partit, i sobretot nosaltres hem fet la autocrítica, però hem estat parlant molt sobre això, i la setmana no la hem afrontat exactament igual que quan guanyem. Preferim tindre les setmanes que tens quan vens de guanyar. Estem molt més contents, més tranquils i la confiança de tots, des de dins i des de fora, és molt més gran “.

Per poder assolir l’objectiu d’arribar al cim d’aquest Everest que és la Segona Divisió, el Nàstic ha de realitzar un partit similar a tots els que ha disputat fins ara excepte el dia de l’Elx, clar. L’equip sap que era perfectament factible treure els tres punts del José Zorilla i per això vol fer bo el punt aconseguit a terres castellanes amb el tercer triomf consecutiu al Nou Estadi. Una setmana més, no s’esperen grans canvis en l’onze inicial que disposi Vicente Moreno. En aquest aspecte, Moussa Bandeh podria tornar a la titularitat per aprofitar la debilitat defensiva que tenen els laterals de l’Alcorcón quan reben pilotes a la seva esquena. L’ex de l’Olot pot explotar la seva rapidesa i la seva profunditat per trepitjar assíduament l’àrea de Marko Dmitrovic. El tècnic valencià recupera per a la causa a dos jugadors importantíssims en la zona d’atac com són Xisco Muñoz i Álex López. En principi cap dels serà de la partida però sí s’espera que tinguin minuts durant la segona part en funció de com es desenvolupi l’encontre. Per altra banda, Gerard Valentín segueix amb el seu pla de recuperació mentre que Miguel Palanca serà baixa desprès d’ entrenar-se durant tota la setmana apartat dels seus companys.  

Experiència per donar el pas defintiu

La última vegada que Juan Ramón López Muñiz va dirigir a un equip de Segona Divisió encara prevalia l’anterior sistema de competició en el que pujaven de categoria els tres primers classificats. Un d’aquets tres va ser el seu Màlaga, un equip en el que Wellington acabava d’aterrar, en el que començava a despuntar un jove lateral anomenat Jesús Gámez, en el que podíem trobar jugadors de tant dilatada experiència com Francesc Arnau, Santiago Carpintero, Iván Rosado o Salva Ballesta i en el que Roberto Peragón  encara sabia marcar gols. Aquell Màlaga de la temporada 2007-08, que va acabar en segona posició, va claudicar davant el Nàstic de un César Ferrando que a dia d’avui és el segon entrenador que més temps ha dirigit al Nàstic en la última dècada només per darrere de Vicente Moreno. Els gols de David Abraham i de Pere Mairata van servir per donar-li la volta al partit desprès de la diana del portuguès Paulo Jorge i per començar una ratxa de bons resultats que allunyaria definitivament a l’equip del descens. Ara, desprès de la seva darrera experiència a les banquetes com a segon de Juande Ramos al conjunt ucraïnès del Dnipro, l’entrenador asturià torna a la segona categoria del futbol estatal per intentar aconseguir el seu segons ascens consecutiu a Primera Divisió amb una AD Alcorcón més que consolidada a la categoria de plata.

Muñiz utilitza un 4-4-2 amb dos laterals de molt recorregut (Federico Vega i Carlos Bellvís) per aprofitar l’espai que deixen els jugadors de banda Óscar Plano y Víctor Pastrana, als quals els hi encanta desplaçar-se cap a l’interior per buscar entre línies a un David Rodríguez que és un dels jugadors més desequilibrants del quadre madrileny i un autèntic artiller d’àrea. L’ex del Brighton i del Celta de Vigo sap com buscar les pessigolles als centrals rivals, sempre llegeix perfectament la situació de joc i on ha d’anar per rebre o recuperar la pilota. El menut davanter té una connexió especial amb el ja mencionat Óscar Plano, un gran mag de la pilota quan es tracta de desbordar rivals. L’altre element de la equació en la zona d’atac és el veterà Alfredo Máyor, qui s’encarrega de lluitar totes les pilotes que arriben del cel per tal de que les aprofitin els jugadors de segona línea, i especialment, el mateix David Rodríguez. Si fem memòria, el preparador nascut a Gijón ja va utilitzar el mateix sistema en el seu pas per la banqueta del Racing de Santander, on per aquell llavors la seva davantera estava formada pel duo “sacapuntos”amb Pedro Munitis i Nikola Zigic. No trobarem massa elaboració de pilota en el model de joc d’aquest Alcorcón, però el que si trobarem serà un equip que intentarà buscar o bé el joc directe amb Máyor o bé la versalitat per les dues bandes amb Plano i Pastrana i també amb altres jugadors que poden sortir de refresc com Juan José Collantes o els ex jugadors del Nàstic Sergio Rodríguez i Álvaro Rey.

Un dels seus punts febles és quan el rival els pressiona a l’hora d’intentar donar sortida a la pilota. Si els de Vicente Moreno exerceixen bé la seva pressió, causaran molts dubtes i moltes imprecisions en el mig del camp madrileny. Per altra banda, els laterals pateixen moltíssim quan els atacants busquen la seva esquena amb passades a l’espai, i tot i que els centrals sempre surten per eradicar l’amenaça, no sempre encerten a l’hora d’anar al tall. Un jugador com Jean-Luc pot fer molta sang en aquest tipus de situació.

José Campaña, el motor terrissaire

El migcampista sevillà va formar part de la Selecció Española Sub19 que es va proclamar campiona d’Europa a Romania durant l’estiu del 2011. Ell, que és de la quinta -1993- de Juan Bernat (Bayern Münich), Jesé (Reial Madrid), Juanmi Jiménez (Southampton) i Paco Alcácer (València), va compartir equip amb la gran majoria de jugadors de la generació del 92 i de la qual formaven part altres jugadors avui dia ja són una realitat en l’elit del futbol mundial com Dani Carvajal (Reial Madrid), Rubén Pardo (Reial Societat), Pablo Sarabia (Getafe), Gerard Deulofeu (Everton)  o Álvaro Morata (Juventus). De tots ells, el que més s’ha quedat enrere és José Campaña, qui desprès de no poder fer-se un lloc al primer equip del Sevilla va provar sort al Crystal Palace, al Nürnberg i a la Sampdoria, club que l’ha cedit al FC Porto i a l’Alcorcón en les dues darreres temporades. És en aquest últim on intentarà retrobar-se amb aquell jugador que enamorava quan jugava a les categories inferiors del Sevilla, aquell migcampista tant tècnic i tant resolutiu que era capaç de ser decisiu en zona de tres quarts ja fos dissenyant una assistència impossible o executant amb un tir de mitja distància. Desprès de sis jornades encara no ha demostrat ni una mil·lèsima part de la seva qualitat, però si aconsegueix fer-ho d’aquí cap endavant els Sergi Guardiola, Óscar Plano, Alfredo Máyor i David Rodríguez es fregaran les mans.

Marc Pérez
Twitter: @ksillas_petit

No hay comentarios:

Publicar un comentario